Jak se obléknout na ples? Pozor na etiketu, pánové!

Stejně tak, jako byste měli vědět, která houba je jedlá a která je jedlá pouze jednou, měli bychom být v obraze i v tom, co si obléknout na ten či onen ples. Obojí je otázkou přežití. V prvním případě umřete fyzicky, v tom druhém "pouze" společensky. 

Ples byla vždy prestižní událost, na které se rozhodovalo, jestli vás přítomná společnost bude v následujícím roce pomlouvat nebo chválit. A proto musíme vypadat skvěle! Protože co jiného zanechá dojem více než to, co jde vidět na první pohled. 

Jenže, co si vzít na sebe? Ples je doslova společenská hra. Jako taková má tedy i svá pravidla.

Společenská pravidla neboli etiketu. V čím vybranější společnosti se nacházíme, tím více nás etiketa svazuje. Říká nám, jak se chovat a také co si obléci.

Takže, co si vzít podle etikety? Je zvykem, že ples začíná po 18. hodině a to znamená minimálně tmavý oblek. Dalším ukazatelem je pozvánka - čím zdobnější a luxusnější, tím slavnostnější šat je potřeba oprášit. Naštěstí je zažitým a velmi ohleduplným zvykem na pozvánce zmínit vyžadovaný dress code, abyste nemuseli tápat. 

Plesový dress code jako šachová partie

Začneme dress cody nejvybranějšími. Stejně jako šachy, i nejformálnější dress cody jsou ve znamení černé a bílé. Jsou jimi White tie a Black tie. Aby to nebylo tak jednoduché, tie (z angl. vázanka) v tomto případě znamená bow-tie (neboli motýlek).  

White tie

White tie je vyhrazen pro ty nejslavnostnější bály a události. Na takovou slávu si pánové musí obléci frak, bílou košili se stojáčkem a francouzskými manžetami a k ní bílý motýlek. Bílá vesta z bavlněného piké je také povinností. Pokud vyrážíte na bál do Vídně, tak se vám určitě bude hodit. Dnes už je ale na pokraji zániku a v podstatě ho nahrazuje modernější varianta Black tie.

White tie

Black tie

Black tie znamená černý smoking, bílou smokingovou košili a černý motýlek. Smoking je symbol dokonalé elegance, lepší už to být nemůže. Občas se objevuje bílý smoking nebo červený motýlek, ale opatrně, ten je povolen na červeném koberci, případně při dress codu Creative Black tie. Pokud váháte, černobílá klasika je sázkou na jistotu.

Creative Black tie

Následuje Creative Black tie. Tak tady se můžeme rozšoupnout. Pořád na sobě máme smoking, ale tentokrát nemusí být černý. Jen doporučujeme zůstat u decentních odstínů a nekombinovat víc než dvě barvy. Stejně tak i motýlek může změnit svou barvu. V podstatě se zde otevírá okénko pro aktuální trendy. A pokud si stále nejste jistí, obraťte se pro upřesnění na pořadatele.

Black tie optional

A ještě jednou black tie, tentokrát Black tie optional. Tím nám pořadatel říká: “Pokud vlastníte famózní smoking, tak si ho vemte. Pokud ne, nebude mi vadit, jestli si vezmete elegantní tmavý oblek. Je to pořád lepší než smoking z půjčovny.”

Tím opouštíme vrstvy nejvyšší a přejdeme k nejčastějšímu dress codu - Dark suit neboli Formal. Možná v životě nebudete potřebovat frak nebo se pyšnit úchvatným smokingem, ale tmavý večerní oblek potřebuje každý.

Dark suit nebo Formal

Označení Dark suit říká vše a zároveň nic. Co je vlastně tmavý oblek? To je černý nebo temně modrý oblek bez vzoru, případně s jemným proužkem, který jde rozpoznat až velmi zblízka. Černým oblekem nikdy nic nezkazíte, ale pokud rádi vynikáte, půlnoční modř je slušivá a široce akceptovaná varianta. Košile jak jinak než bílá. Kvalitní bílá košile je ostatně ideální pro jakoukoliv slavnostní příležitost. K tomu tmavý motýlek nebo kravata. Pokud vyrážíte v páru, můžete barvu vaší vázanky sladit s barvou šatů vaší partnerky.

Dark Suit

Cocktail

Cocktail dress code je oblíbený především u dam, které si mohou - cituji: “konečně vzít ty úžasné koktejlky”, co si pořídily před půl rokem. Pánové zůstanou u dobře padnoucího tmavého obleku s kravatou. S tímto dress codem se setkáme zpravidla v dřívějších hodinách a vychází ze společenských setkání například před divadelním představením.

Máme za sebou základní přehled oblečení a teď se do toho ještě obout!

Boty, stejně jako obleky po 18 hodině, zásadně tmavé. Černé lakýrky pokud máte frak nebo smoking. Pro tmavý oblek taky černé avšak stačí i z hladké kůže. A aby nám v botech bylo pohodlno, tak si k nim vezmeme černé ponožky. Na ponožkách nešetřete, rozšoupněte se a kupte si nejlépe podkolenky. Naopak se velkým obloukem vyhněte ponožkám kotníkovým.  

O plesovém dress codu by se dala sepsat velmi tlustá kniha, proto neváhejte a kontaktujte nás. Jsme tady, abychom vám pomohli a vy jste tak sami nemuseli bloudit labyrintem etikety a módy. Případně si přečtěte další článek pojednávající o plesové etiketě: Sedm plesových přešlapů:Jak se neztrapnit na tanečním parketu.

No a pokud jste se rozhodli pro návštěvu plesu last minute a váš oblek není zrovna v kondici, zastavte se k nám a my vám ho do týdne doupravíme, případně i vyčistíme. Zároveň od minulého roku máme i konfekční obleky, které umíme doupravit na míru a celou záležitost vám pomoci vyřešit do týdne. 

Protože kavalír přece nebude sedět v koutě! 

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.