Kavalírovo DESATERO: Na co dbát, abyste neměli z ostudy kabát

Elegantní a dobře padnoucí outfit dokáže vytvořit silný první dojem, ale i sebemenší prohřešek proti následujícím deseti pravidlům může narušit celkový výsledek. Tyto zásady by měl mít na paměti každý muž, který preferuje formální styl, a chce se vyhnout stylovým faux pas.

1. Koordinace rukávů košile a saka

Rukáv saka by měl být o 1,5 cm kratší než rukáv košile, aby byla vidět její manžeta. Důležité je také správné seřízení rukávů košile i saka, aby rukáv nesehrnul a plynule navázal na ruku.

2. Poslední knoflík saka je nepřepnutý

Nenechávejte poslední knoflík saka zapnutý. Je to nejen módní konvence, ale také praktická nutnost kvůli střihu saka, který často neumožňuje pohodlné nošení s kompletně zapnutými knoflíky. Nepřepnutý knoflík také odvádí pozornost od oblasti břicha a dodává outfitu volnější vzhled.

3. Soulad ponožek a bot

Bílé ponožky v černých botách jsou naprostým tabu. Měli byste také dbát na to, aby byly ponožky dostatečně dlouhé a při sezení neodhalovaly nohu.

4. Barva ponožek

Na druhou stranu, barevné ponožky mohou být zábavným a stylovým prvkem, zejména pokud nosíte kratší kalhoty ve slim střihu.

5. Motýlek

Autentický gentleman by měl umět uvázat vlastní motýlek, místo aby si koupil předvázaný. Tradičně se motýlky nosí ke smokingu a jejich barva by měla být bílá nebo černá. Nicméně, během dne mohou pánové experimentovat s barevnými motýlky.

6. Délka kravaty

Kravata by měla končit u horního okraje spony opasku. Tečka.

7. Proporčnost kravaty

Šířka kravaty by měla odpovídat šíři klopy saka. Toto pravidlo se může lišit v závislosti na věku nositele. Mladší muži často preferují slim střih saka a tím pádem by měli mít užší kravaty, zatímco starší muži mohou preferovat širší kravatu a klopy saka.

8. Kapesníček

Kapesníček může dodat ležérnímu outfitu nádech sofistikované elegance. Avšak je důležité pamatovat na to, že kapesníček a kravata by neměli být ve stejném vzoru či barvě - taková kombinace může vypadat přehnaně kalkulovaně a v konečném důsledku nudně. Kapesníček je vhodný nejen k obleku, ale i k sakům sportovního střihu či blejzrům, ať už jsou kombinovány s džínami nebo chino kalhotami. Přítomnost kapesníčku není závislá na nošení kravaty, spíše naopak.


Více informací o použití kapesníčku najdete v článku: "Kapesníček: Dotek elegance pro moderního muže".


9. Opasek

Opasek by měl barevně ladit s botami, řemínkem od hodinek a taškou. To je neměnná zásada.


Rady ohledně výběru a ladění opasku najdete v článku "Jak si vybrat a sladit správný opasek".


10. Čistota

Bez ohledu na to, jak dokonale vám padne oblek na míru a jak luxusní jsou vaše kožené boty, špinavé oblečení a znečištěná obuv mohou kompletně zničit váš dojem. Důkladně se proto starajte o čistotu svého outfitu.


Podrobnější informace o údržbě obuvi naleznete v článku "Nic nezkazí první dojem rychleji než špinavé boty".


Každý kavalír, který má zájem o udržení a zdokonalování svého formálního stylu, by měl tyto desatero pravidel mít na paměti. Vždyť úspěch a sebevědomí často vychází z vědomí, že vypadáte dobře. A ačkoli tyto zásady mohou znít jako mnoho detailů, které je třeba zvážit, postupem času se stávají druhou přirozeností.

Nezapomeňte, že móda je také o zábavě a vyjádření sebe sama. Zatímco tato pravidla poskytují dobrou základnu, neměli byste se bát experimentovat a objevovat svůj vlastní styl. Co je dnes faux pas, může být zítřejší trend. Záleží jen na vás, jaké budete dělat kroky na vaší módní cestě.

Pokud máte zájem o další rady týkající se formálního stylu, neváhejte sledovat náš blog. Nabízíme široké spektrum článků a návodů, které vám pomohou zůstat v obraze o nejnovějších trendech a jak je začlenit do vašeho osobního stylu.

Ať už jste začátečník v oblasti formálního oblečení, nebo zkušený profesionál hledající nové inspirace, naše rady a doporučení jsou zde, aby vám pomohly dosáhnout vašich módních cílů. 

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.