MUST HAVE JMÉNEM TRENČKOT

Trenčkot je univerzální kousek, který dokonale poslouží na jaře i na podzim. Přechod mezi teplým zimním kabátem a lehkým blejzrem či sakem uhladí s grácií jen tento klasický svrchník. Co to vlastně trenčkot je, jak vznikl a proč by měl být pevnou součástí vaší garderoby? V následujících řádcích se dozvíte nejen o jeho historii, ale také jak jej správně kombinovat a jakou barvu zvolit.

Původně vojenská uniforma se stala oblíbeným kouskem civilní módy

Název "trench coat" či "zákopový kabát" připomíná jeho vojenské kořeny, které sahají až do doby první světové války. Tato pevná a voděodolná ochrana proti nepřízni počasí si rychle získala oblibu nejen mezi vojáky, ale i v civilním životě.

----

PODZIMNÍ PRŮVODCE KABÁTY: Jak se orientovat ve střizích, barvách a materiálech, aby kabát skvěle doplňoval váš business nebo smart casual outfit? Dozvíte se v dalším článku z našeho blogu. 

----

Thomas Burberry, zakladatel stejnojmenné firmy, stojí za vznikem prvního prototypu tohoto ikonického kabátu, který se stal symbolem značky díky své typické kárované podšívce. Autentický trenčkot tedy má své kořeny v Burberry.

Jeho původní verze byly vyrobeny z impregnované vlny nebo bavlněného gabardénu, což zajišťovalo suchu i v nejhorší britské bouřce. Nejčastější barvou byla khaki, ale dnes najdete trenčkoty především v béžové, navy a černé barvě.

Nárameníky a límec: připomínka vojenské minulosti

Typické prvky trenčkotu jako nárameníky, vysoký límec a kovové kroužky ve tvaru písmene D na pásku, které sloužily k připínání výzbroje, nás dodnes upomínají na vojenskou minulost tohoto svrchníku. Původní khaki barva byla zvolena, aby voják splynul s bojištěm. Dnes se nejčastěji setkáme s béžovou či světle hnědou, ale můžete si vybrat i tmavě modrý nebo černý trenčkot.

----
24 kousků, které nesmí chybět v šatníku správného kavalíra. Jaké kousky oblečení by rozhodně neměl postrádat žádný úspěšný muž ve své šatní skříni? Dozvíte se v dalším článku z našeho blogu.

---- 

Každý detail na trenčkotu měl svou funkci. Kapsy se zapínáním na knoflík ochránily jejich obsah, dvouřadé zapínání bylo efektivnější proti větru než jednořadé. Pásky a přezky ve tvaru D sloužily k zavěšování zbraní a jiných předmětů. Nárameníky označovaly hodnosti a pásky na rukávech chránily před deštěm a větrem.

Jak nosit trenčkot v dnešní době?

Trenčkot, obvykle vyrobený z odolné bavlny a charakterizovaný svou nepromokavostí, je ideální volbou pro podzimní a jarní dny. Jak ho tedy nosit?

  1. K obleku: Trenčkot je perfektní doplněk obleku. Béžová i navy barva se dobře hodí k tradičním barvám obleků.

  2. S blejzrem a chinos: Trenčkot může chránit váš oblíbený blejzr před deštěm. Chinos kalhoty, košile a polobotky jsou dobrou volbou pro většinu příležitostí.

  3. S džínami a teniskami: Trenčkot může dokonale doplnit váš ležérní outfit pro deštivé dny.

Už je trenčkot oblíbeným kouskem ve vašem šatníku, nebo plánujete ho teprve pořídit? Bez ohledu na to, trenčkot je stálicí, která by ve vaší garderobě rozhodně neměla chybět. 

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.