Průvodce kabáty a jak zvolit ten nejlepší.

Kabát Kavalíra: Masterclass výběru a přizpůsobení

Jako moderní kavalír víte, jak je důležité udržovat svůj vzhled a zanechat při podnikových schůzkách nejlepší možný dojem. Ačkoli fleecová bunda může být praktickým kouskem pro outdoorové dobrodružství, na podnikovou schůzku rozhodně není vhodná. Jak tedy navigovat labyrintem stylů, barev a materiálů, aby kabát dokonale doplňoval váš business nebo smart casual outfit?

Barva

Vzhledem k tomu, že většina mužů má jen jeden nebo dva zimní kabáty, je dobré se vždy držet základních barev jako jsou černá, šedá a tmavě modrá. V poslední době jsou velmi oblíbené i kabáty v barvě velbloudí srsti, které jsou skvělým oživením zimního šatníku. Kabát doporučujeme pořizovat v jednobarevných variantách, případně s jemnou strukturou, aby byl co nejuniverzálnější.

Zapínání

Pokud se rozhodujete mezi jednořadým a dvouřadým kabátem, rozhodně vás více zahřeje dvouřadý kabát, který vám svým střihem zajistí větší komfort v opravdu chladných dnech. Tento střih perfektně vypadá na štíhlých a vysokých postavách.

Střih

V první řadě je dobré si ujasnit, zda hledáte kabát pod který budete nosit sako, (formální), nebo kabát pod který vezmete jen svetr (smart casual). Pánský kabát na sako je samozřejmě větší v ramenou proto, aby se pod něj vešly vycpávky saka a stále vám byl komfortní. Všeobecně bývají kabáty k obleku spíše delší, většinou s délkou ke kolenům. Oproti tomu méně formální kabáty bývají v délce do půli stehen. Když vybíráte kabát, vždy dbejte na správnou délku rukávů. Ta by vždy měla být stejně dlouhá, nebo i delší než rukáv saka a rukáv košile proto, aby vám kabát neprofukoval. Ideální volbou je nechat si ušít kabát na míru, který vám poskytne dokonalý komfort. 

----
Jak blejzry správně ladit s kalhotami a košilemi a vytvářet tak klasické, ale i více extravagantní kombinace? Přečtěte si i článek z našeho blogu Blejzr - ideální oblečení na neformální schůzku. 
----

Materiál

Při výběru materiálu dbejte primárně na období na které kabát plánujete nosit. Pokud zvažujete výběr podzimního kabátu na deštivé počasí, skvěle vám poslouží bavlněný trenchcoat s nepromokavou úpravou, který je ideální na podzim a jaro, ten nejlépe vypadá v tmavě modré nebo béžové.

----
Přečtěte si článek o nepromokavých podzimních kabátech MUST HAVE JMÉNEM TRENČKOT.
----

Pokud pátráte po zimním kabátu, rozhodně sáhněte po materiálu ze 100% vlny nebo směsi vlny a kašmíru, která je hřejivější. Na zimní kabáty jsou ideální gramáže okolo 500-600 g/m. Skvěle vám poslouží také mohér, který díky svým vlastnostem, jako jsou oděruvzdornost a nízká žmolkovitost zajistí dlouhou trvanlivost vašeho kabátu.  

Trvanlivost a cena

Vzhledem k tomu, že kabát je artikl, který by vám v šatníku měl vydržet i pět sezon a zároveň vás chrání před nepříznivým počasím, doporučujeme do něj zainvestovat a koupit si ten nejlepší, který si můžete dovolit. Pokud zvažujete pořízení kabátu, naši módní konzultanti vám rádi pomohou s výběrem barvy, materiálu i střihu. 

----

Jaké druhy bot by určitě neměly chybět v botníku kavalíra? V tomto článku si řekneme, jak mít boty na každou příležitost bez přeplněného botníku. 

----

Nejdůležitější pravidlo

Ve všech případech je třeba mít na mysli to nejdůležitější pravidlo - kabát musí hlavně dobře padnout! Ve většině případů si proto nekupujte kabát konfekční, ale raději si jej nechte ušít na míru. Dobře padnoucí kabát z vlny nebo kašmíru je kouskem, který vám bude sloužit ještě spoustu sezon a když jeho pořízení dobře promyslíte, bude vám klidně stačit jenom jeden univerzální kousek.

 

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.