Vše, co potřebujete vědět, než si pořídíte oblek

Vše, co potřebujete vědět, než si pořídíte oblek na míru: Nezbytný průvodce pro moderního muže.

Pokud jste tady, zřejmě uvažujete o investici do obleku na míru. Oblek na míru je skvělá volba, která vám zajistí skvěle padnoucí oblek a osobitý styl. Přečtěte si našeho průvodce, který vás provede vším, co před pořízením obleku na míru potřebujete vědět.

1. Oblek na míru versus konfekční oblek:

Hlavní rozdíl spočívá v tom, jak oblek padne a v kvalitě materiálu. Oblek na míru je ušitý tak, aby přesně kopíroval vaši siluetu a vyzdvihl silné stránky vaší postavy. Konfekční obleky mohou být dostupnější, ale obvykle nesedí tak dobře jako ty na míru.

2. Jak rozpoznat kvalitu obleku:

Existují různé faktory, které ovlivňují kvalitu obleku. Hlavními faktory jsou materiál, konstrukce a zpracování detailů. Kvalitní oblek by měl být vyrobený z přírodních materiálů, jako je vlna, len nebo hedvábí. Správný oblek by měl mít kvalitně sešité švy, prodyšnou podšívku a precizně obšité knoflíkové dírky. Knoflíky by měly být z přírodního materiálu a podšívka z viskózy, cupra, acetátu nebo hedvábí. 

3. Canvas versus lepené obleky:

"Canvas" je termín používaný v krejčovství, který odkazuje na vrstvu tkaniny, která je umístěna mezi vnější látkou obleku a podšívkou. Tato vrstva, často vyrobená z koňských žíní, vlny nebo syntetických materiálů, je důležitou součástí konstrukce obleku. Canvas dává obleku konstrukci a strukturu a pomáhá mu držet tvar i po mnoha letech nošení. Když je oblek dobře "prošitý" (což je technika, kdy je canvas zevnitř přišitý na vnější látku), sako se přizpůsobí tvaru těla nositele a stává se ještě pohodlnějším s nošením a časem (podobně jako u dobře prošlápnutých kožených polobotek).

Lepené obleky, na druhou stranu, mají lepenou vložku ze syntetického materiálu, která je méně odolná a způsobuje, že oblek nevypadá a nesedí tak přirozeně. 

Existují tři hlavní typy konstrukce obleku týkající se canvasu:

  • Full Canvas: Tento typ saka má vrstvu canvasu, která pokrývá celou přední část obleku. Tato technika je nejdražší a nejnáročnější na čas, ale vytváří obleky nejvyšší kvality, které prefektně drží tvar a jsou pohodlné. Toto vybavení najdete u těch nejluxusnějších obleků, ale bohužel si na ně musíte připravit i rozpočet. 

  • Half Canvas: U tohoto typu obleku je canvas připevněn jen v horní části obleku, což poskytuje strukturu tam, kde je to nejdůležitější (kolem ramen a hrudi), ale udržuje nízké náklady díky menšímu množství ruční práce. V každém kvalitním obleku na míru half canvas jednoduše musí být a najdete jej i v těch našich. 

  • Fused/Glued (lepená konstrukce): Tento typ konstrukce často nalezneme u levnějších obleků v konfekci. K připevnění vložky se používá termoaktivní lepidlo a vložka je ze syntetického materiálu. Takový oblek je rychlejší a levnější na výrobu, ale s časem a opakovaným čištěním se může deformovat nebo se na klopách  mohou začít vytvářet bubliny od odlepeného lepidla.

4. Výběr správného střihu, vzoru, tvaru klopy a kapes:

Střih vašeho obleku by měl především odpovídat vaší postavě a vkusu. Vzor a barva ovšem také hrají velkou roli v jeho vzhledu. Vybrat správný střih, vzor, tvar klopy a kapes pro váš oblek na míru je do značné míry otázkou osobního vkusu, ale existují také určité směrnice, které mohou pomoci při rozhodování. A pokud nevíte, správný krejčí vás vždy dobře navede, abyste zvolili to nejlepší pro vás. 

Střih obleku:

Střih obleku by měl odpovídat vaší postavě a stylu. Všeobecně existují tři základní typy střihů:

  • Slim Fit: Tento střih je těsný a zdůrazní vaši siluetu. Je ideální pro štíhlejší muže, ovšem správný krejčí umí ušít slim oblek na téměř jakoukoli postavu. Pokud preferujete slim střih, ale je v obleku hodně sedíte nebo cestujete, doporučujeme zvolit elastický materiál, který vám zajistí pohodlí i u přiléhavého obleku. 

  • Regular Fit: Tento střih je klasický a pohodlný. Je vhodný pro většinu postav, ovšem v dnešní době pomalu ustupuje právě slimovému střihu. Pánové s plnější postavou ocení jeho pohodlí a lichotivost.

  • Loose Fit: Tento střih je volnější a poskytuje maximální pohodlí. Může být vhodný pro muže s plnější postavou, ovšem v dnešní době jej již často neuvidíte. Pokud si necháváte šít oblek na míru, zvolte raději slim nebo regular.

Vzor obleku:

Výběr vzoru obleku je velmi individuální. Pokud si nejste jisti, bezpečnou volbou je začít s jednobarevnými obleky v neutrálních barvách, jako je černá, šedá nebo námořnická modrá. Pokud chcete přidat trochu osobnosti, můžete zvolit proužky nebo kostky.

Tvar klopy:

Existují tři základní typy klop:

  • Střižená klopa: Tato klopa je ze všech typů nejtradičnější a nejvšestrannější. Hodí k většině obleků a příležitostí i typů postav.

  • Špičatá klopa: Pro formálnější a dramatičtější efekt zvolte klopu špičatou. Je elegantní a zdůrazňuje ramena a pánskou siluetu. Perfektně se hodí na večerní obleky a samozřejmě ji najdete také na smokingu a dvouřadých oblecích. 

  • Šálová klopa: Pro fajnšmekry na smoking se nejvíce hodí klopa šálová. Je to nejformálnější varianta a jinde než na smokingu ji běžně nenajdete.  

Tvar a umístění kapes:

Většina sak má klasické rovné kapsy s patkou, ale pokud hledáte něco odlišného, můžete zvolit lehce šikmé kapsy pro trochu italského šarmu. Jestli budou kapsy dvě nebo tři už necháme na vás, ale všeobecně platí, že třetí kapsa vypadá dobře hlavně na vyšších postavách.

5. Jednořadý versus dvouřadý oblek:

Volba mezi jednořadým a dvouřadým oblekem je založena na několika faktorech, včetně vašeho vkusu, tělesné postavy a formálnosti událostí, kam plánujete oblek nosit. Jednořadý oblek je univerzální a vhodný pro většinu příležitostí. Dvouřadý oblek je formálnější a osobitější. Vybírejte podle události a své postavy.

Jednořadý oblek:

Jednořadé obleky jsou klasické a všestranné. Mají jednoduché a čisté linie, které vyhovují většině mužů a téměř všem příležitostem. Pokud si nejste jisti, kterou variantu si vybrat, jednořadý oblek bude vždy lepší volbou. Jednořadé zapínání vizuálně prodlužuje tělo a oblek můžete doplnit i vestou a sako potom nosit rozepnuté. 

Dvouřadý oblek:

Dvouřadé obleky jsou formálnější a osobitější. Jsou skvělou volbou, pokud chcete vystoupit z davu. Mějte ovšm na paměti, že dvouřadé zapínání saka přidává objem, proto nejlépe vypadají na vyšších mužích se štíhlejší postavou.

----

Článek z našeho blogu: 11 faux pas, kterých se dopouštějí muži v oblecích. Pokud jste si pořídili oblek z konfekce, pozor na tyto nesrovnalosti.

----

Dalším aspektem na který nezapomínejte, je ten, že dvouřadý oblek by měl zůstat zapnutý i když sedíte, aby udržel svůj tvar a styl, což snižuje komfort při nošení. Ale co bychom pro ten styl neudělali, že?

6. Volba barvy obleku:

Barva obleku závisí nejen na vašem vkusu, typu události, ale také na roční době. Klasické barvy jako černá, šedá a modrá jsou všestranné a snadno kombinovatelné. Béžová nebo krémová jsou ideální pro jarní a letní měsíce. 

  • Černá: Černý oblek je klasický a formální. Je ideální pro večerní události a formální příležitosti, ale může být příliš formální pro některé denní nebo méně formální události.

  • Šedá: Šedá je velmi všestranná barva, která se hodí pro jakoukoliv příležitost. Světle šedý oblek může být elegantní volbou pro jarní nebo letní měsíce, zatímco tmavě šedý oblek je skvělý pro podzim a zimu. Šedý oblek je skvělou volbou pro všechna roční období do kanceláře. 

  • Modrá: Modrá, zejména námořnická modrá, je další populární a všestrannou barva obleku. Temně modrá barva je méně formální než černá, ale stále dostatečně formální pro většinu slavnostních příležitostí.

  • Hnědá: Hnědý oblek je skvělou volbou pro méně formální nebo venkovní události. Hnědá je skvělá barva pro nošení na podzim a v zimě.

  • Béžová nebo krémová: Světlé barvy, jako je béžová nebo krémová, jsou ideální pro jarní a letní měsíce, zejména pro venkovní události a svatby.

7. Význam označení "Super S" u obleků:

Označení "Super S" označuje jemnost a kvalitu vlny použité při výrobě obleku. Vyšší čísla znamenají jemnější vlnu, což činí oblek měkčí a luxusnější. Číslo, které následuje po "Super", jako například Super 120s, Super 150s nebo Super 180s, označuje stupeň jemnosti vlákna vlny.

Čím vyšší je číslo, tím jemnější a hedvábnější je vlněná tkanina. Tkanina Super 180s je tedy jemnější než tkanina Super 120s.

Jemnější vlněné tkaniny mají následující charakteristiky:

  • Hladkost: Tkaniny s vyššími Super S čísly mají hladší povrch, který může vypadat a na omak působit více jako hedvábí.

  • Lehkost: Vyšší Super S čísla také označují lehké tkaniny, které mohou být pohodlnější pro nošení v teplejším počasí.

  • Luxus: Vyšší Super S čísla jsou obecně považována za luxusnější a jsou často spojována s dražšími obleky.

Pamatujte ovšem na to, že pokud zvolíte luxusnější a jemnější materiál (nad Super 150s), je lepší si jej setřit na speciální události, protože při častém nošení a čištění se může rychleji poničit. Pro běžné denní nošení je dobré volit materiály s jemností okolo Super 130s. 

8. Anglický versus italský styl obleků:

Anglický a italský styl obleků představují dvě rozdílné módní filosofie, které se liší ve střihu, tvaru a detailech. Anglický styl je vhodnější pro formální události a profesionální prostředí, zatímco italský styl může být preferován pro méně formální události a pro ty, kteří preferují pohodlí a uvolněnější vzhled.

Anglický styl: Anglický styl je známý svou formalitou a klasickým střihem. Typické rysy zahrnují strukturovaná ramena, úzký střih v pase a důraz na vertikální linie. Tkaniny jsou často robustní a obleky mají tendenci být tmavší s minimálními vzory. Anglický styl obleku se skvěle hodí pro plnější postavy, kterým dodá lichotivější siluetu.

Italský styl: Na druhou stranu, italský styl je známý svou lehkostí a fluiditou. Obleky jsou často vyrobeny z lehčích tkanin a mají měkčí konstrukci, která dává obleku přirozenější vzhled. Italský oblek má také méně strukturovaná ramena a pouze jemné vyztužení. Sako bývá často úplně bez podšívky. Vzory a barvy jsou často odvážnější než v anglickém stylu. Italští krejčí už z povahy teplejšího počasí často pro obleky používají len nebo směsi vlny, lnu a hedvábí, aby oblek byl co nejprodyšnější. Oblek je potom více náchylný k mačkání, ale v komfortu se mu nic nevyrovná.

Závěrem

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Oblek na míru je investicí nejen do vašeho vzhledu, ale i do vašeho sebevědomí. Bez ohledu na váš styl nebo tělesnou stavbu, vždy existuje oblek na míru, který dokáže zvýraznit vaši individualitu a charisma. Naši módní konzultanti jsou připraveni vám pomoci vytvořit oblek, který bude vypadat skvěle a cítit se v něm budete jako v druhé kůži.

---

Zajímá vás, jaký by mohl být váš oblek na míru? Klikněte zde a prozkoumejte možnosti.

--- 

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.