Jak pečovat o obleky a saka

Věděli jste, že aby vám oblek dlouho vydržel, měl by správně po dni nošení další dva dny odpočívat na ramínku? Tohle a spousty dalších tipů se dnes dozvíte od naší zakladatelky Marušky.

Jak se správně starat o vlněný oblek? 

Pokud máte doma vlněný oblek, pak určitě víte, že oblek by se měl jeden nosit a ideálně dva dny nechat vyvěsit. Je totiž normální, že když ho po celodenním nošení sundáte, objevíte na něm pár záhybů. Určitě se trošku zmačká v lokti, případně pár záhybů bude na zádech a pár pod koleny. Je to zcela přirozený jev a oblek stačí pouze vzít, pověsit na ramínko a nechat jej dva dny odpočinout. Oblek vždy věšte na ramínko s tvarovanými rameny, ty dobře drží tvar ramenních vycpávek. Po dvou dnech vyvěšení bude oblek znova připraven k dalšímu nošení.

 

Na zmačkaný oblek použijte páru. 

Pokud jste vyndali zmačkaný oblek z vaku nebo kufru a nemáte čas na vyvěšení, bude stačit pára. Nikdy oblek nežehlete žehličkou přímo na látku. Vlna se totiž žehličkou bez protektoru jednoduše spálí a na materiálu se vytvoří lesklé fleky. Oblek tedy pověste na ramínko a ze vzdálenosti zhruba 20 cm na něj ze žehličky nebo napařovačky nastříkejte páru. Pára způsobí to, že se oblek okamžitě narovná a hezky se “refrešuje”. Pára zároveň z oblečení vytahuje pachy, což využijete, pokud jste byli v nějaké zakouřené místnosti a oblek vám načichnul, proto ho nemusíte hned nosit do čistírny, ale zápachu se zbavíte jednoduše i doma. 

 

Puky na kalhotách přežehlovat ideálně přes utěrku. 

Pokud se vám po nějaké době začnou ztrácet puky na kalhotách a už nebudou tak hezky jednoznačné, můžete si je doma přežehlit. Jen si vždy dejte pozor, abyste použili nějakou ochranou textilii. To znamená, že ten puk přežehlovat ideálně přes utěrku. 

 

Pokud oblek nosíte častěji než dvakrát týdně….

Správně by se měl oblek nosit jednou za půl roku nosit do čistírny. V případě, že oblek nosíte častěji než dvakrát týdně, je možné ho čistit častěji. Jen berte v potaz, že čím častěji bude oblek v čistírně, tím častěji se vám bude ničit. Pokud oblek nosíte častěji než dvakrát týdně, pak výrazně doporučujeme pořízení druhých oblekových kalhoty, abyste obleku prodloužili jeho životnost. 

 

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.