POWER OBLEČENÍ

Máte své POWER oblečení? Co si berete na sebe, pokud se potřebujete přimět k vyšším výkonům?

V roce 1905 napsal psycholog z Harvardu William James: „Největší zvrat zažila má generace tehdy, když zjistila, že změnou svých vnitřních duševních postojů lze změnit i vnější stránky života.“ Vlastně společný jmenovatel všech chytrých knih zabývajících se osobním růstem je, že nejrychlejších změn své osobnosti a  svých výsledků dosáhnete změnou svého pohledu na sebe a své možnosti - změnou vašeho sebeobrazu. 

Od chvíle, kdy se uvidíte v jiném světle, budete se také jinak chovat. Když se budete jinak chovat, budete se také jinak cítit. A protože se budete chovat a cítit jinak, dosáhnete jiných výsledků. Zlepšení vlastního obrazu je branou k otevření vašeho potenciálu. 

Správný oděv nám totiž dokáže propůjčit emoce, které v danou chvíli potřebujeme cítit či vzbuzovat. Stačí si položit otázku "Jak se cítím, když vypadám opravdu dobře a okolí mi to dává najevo?". Zkrátka a dobře, když se skvěle cítím, pak si i více dovolím. Úroveň našich výkonů určuje apriori naše sebepojetí. Věříte-li si hodně, budou i  vaše výkony dobré. 

Když do výběru oblečení věnujeme nějakou péči, nejen, že to naše okolí často zaznamená, ale i my se cítíme lépe. No povězte, jak byste se cítili třeba na schůzce v košili, která na sobě má flek od oběda? Nejspíš by vás to tak rozčilovalo, že nebudete schopní se soustředit a nejspíš ze sebe nevydáte úplně to nejlepší.

Je obrovská škoda, že většina z nás s oblečením vědomě pracuje pouze tehdy, když před sebou má nějakou konkrétní událost. No řekněte, s jakou pečlivostí jste si vybírali oblečení na svatbu, první rande nebo třeba na pohovor? Věřím tomu, že alespoň pár myšlenek vám ohledně toho hlavou proběhlo, dost možná jste si na tu příležitost i něco zvlášť pořídili.

To, jak se v oblečení cítíme je samozřejmě ovlivněno i materiálem, ze kterého je oblečení vyrobeno. Proto, pokud se chcete celý den dobře cítit, určitě se naučte investovat do oblečení z přírodních materiálů, jako jsou vlna, bavlna, len anebo třeba hedvábí, stejně tak boty byste měli mít z pravé kůže, aby v nich vaše chodidla netrpěla. 

Oblečení a boty z kvalitních materiálů jednoduše zajistí váš absolutní komfort během celého dne.

Kromě materiálu je váš dobrý pocit ovlivněn i správným střihem oblečení. Jak vlastně poznat, jestli vám konkrétní kousek dobře sedí? V oblečení byste se samozřejmě měli cítit dobře a mělo by zdůrazňovat vaši siluetu. Správné oblečení by mělo zdůrazňovat to pozitivní a eliminovat do negativní. Co to vlastně znamená? Třeba pokud máte krásně tvarovaná ramena, můžete je zdůraznit třeba perfektně střiženým sakem s nějakým odvážnějším vzorem. U dam je zase skvělou předností jejich postavy třeba úzký pas, tak proč ho nezdůraznit ještě jemným opaskem? Pokud máte naopak silnější stejna a zadek, je lepší oblékat si kalhoty a sukně, které budou v tmavších barvách, které opticky ubírají objem. Pokud se snažíme opticky vybalancovat postavu, je dobré na části postavy, kterým chceme přidat objem použít výraznější vzor s větším měřítkem - třeba větší kostku. Pokud se snažíme nějakou část našeho těla upozadit, je dobré použít buď drobný vzor nebo tmavší barvu. 

Je pravda, že oblečení z přírodních materiálů a v opravdu lichotivém střihu může být větší investicí, ale zajímavé je, že pokud si dopřejeme nějaký nadčasový kousek za který utratíme více peněz, oblečení si potom více vážíme. Rádi ho nosíme a těšíme se z něj delší dobu, než pokud své šatníky zaplavíme oblečením různých stylů, které podléhají módním trendům. Když si totiž spočítáme, kolik nás takové kousky stojí, často není překvapením, že nás stojí více než jeden dražší a kvalitní kousek.

REKAPITULACE

  • To, co si každý den na sebe oblékáme výrazně ovlivňuje naši úroveň energie a náladu celý náš den. 
  • Investujte víc peněz do menšího počtu kusů oblečení. Kupujte si oblečení z kvalitních materiálů, které vám dlouho vydrží.
  • Než si pořídíte nějaký nový kousek, ujistěte se, že vám dobře sedí a lichotí také vaší postavě a jejích proporcím. Pokud to tak není, buď si ho nekupujte, nebo si oblečení nechejte upravit. 

Doposavad jsme si pověděli, že skvělá image a pěstěný vzhled mají tedy ohromný psychologický přesah. A to nejenom tím, jak působíme na ostatní, ale zejména i tím, jak působí na nás samé. V příštím díle se podíváme na to, jak získat pod kontrolu dojem, jakým působíme na ostatní z hlediska barev. Povíme si, jak s nimi zacházet a kterých se raději vyvarovat.

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.