Jak si vybrat a s čím sladit opasek?

Návod na výběr a kombinování opasku: Stylový detail, který dokáže proměnit váš outfit

Stejně jako ostatní části vašeho oblečení, tak i doplňky hrají klíčovou roli v celkovém dojmu. Jedním z takových doplňků je pánský opasek, jehož výběr by měl být pečlivě zvážen. Materiál, šířka, barva, povrchová úprava a typ přezky – to vše jsou faktory, které mohou zásadně ovlivnit výsledný vzhled. V tomto článku vám přinášíme několik tipů a rad, jak vybrat ten nejlepší opasek pro vás.

Sladění opasku s oblečením

Opasek by měl vždy harmonizovat s vašimi botami a možná i taškou. Nemusí se jednat o přesně stejný odstín, ale měl by se rozhodně nijak výrazně nelišit.

----

Jaké druhy bot by určitě neměly chybět v botníku kavalíra? V tomto článku si řekneme, jak mít boty na každou příležitost bez přeplněného botníku. 

---- 

Velikost dělá rozdíl: Šířka opasku

Opasek, který se nosí k obleku, by měl mít šířku zhruba 4,5 cm. Užší opasky (méně než 3 cm) jsou často považovány za módní výstřelky. Naopak, širší opasky (více než 4,5 cm) jsou ideální pro casual outfit.

Vyberte si správnou přezku

Většina přezek je vyrobena z mosazi nebo jiného žlutého kovu, ale existují také varianty s lesklými nebo matnými stříbrnými sponami. Tyto mohou být vhodné pro moderní obleky, avšak pravý gentleman by je neměl nosit. Opravdoví milovníci módy preferují sladěný kov opasku s hodinkami a manžetovými knoflíčky. Pro oblek je vhodnější jednoduchá spona, zatímco extravagantní a nápadité přezky jsou ideální pro každodenní nošení.

Výběr materiálu

Povrchová úprava opasku by měla odpovídat vašim botám. Pokud si k casual outfitu obujete semišové boty, skvěle k nim bude ladit semišový opasek. K obleku se nejlépe hodí hladká kůže. Pokud jde o tenisky a letní obuv, muži mají spoustu možností. V letních měsících jsou obzvláště oblíbené textilní opasky nebo můžete zvolit opasek ze stejného materiálu jako jsou vaše boty.

Při výběru výrazného opasku, jako je třeba splétaný, mějte na paměti, že poměrně masivní rustikální opasek může dominovat nad jemnou látkou obleku. Splétané opasky jsou vynikajícím doplňkem k americkým oblekům.

Barva

Gentleman se vždy vystačí se dvěma základními barvami opasku: černou a hnědou. Jak jistě tušíte, černý opasek se nosí k černým botám. Hnědý opasek se zase skvěle hodí ke všem odstínům hnědé, včetně vínově červených.

Bonusová rada: přizpůsobení velikosti

Pokud jste během zimy nabrali nějaké kilogramy nebo jste naopak úspěšně zhubli, nemusíte z toho důvodu vyhazovat svůj oblíbený opasek nebo ho neuměle proděravět. Stačí navštívit opravnu obuvi nebo obchod s botami, kde vám opasek jednoduše upraví. Profesionál odmontuje sponu, zkrátí opasek a přezku opět nasadí, takže počet děr na konci opasku zůstane zachován.

Rádi bychom vám připomněli, že správná péče o vaše boty je stejně důležitá jako výběr správného opasku. V našem videu se dozvíte, jak se o obsah svého botníku správně starat. Více informací naleznete v našem dalším videočlánku na blogu.

----
Jak pečovat o obuv? Vytvořili jsme pro vás video, jak se o obsah svého botníku správně starat. Více v dalším videočlánku z našeho blogu.
----

Opasek může být malý detail, ale správný výběr a kombinace s ostatními prvky vašeho outfitu může významně ovlivnit celkový dojem. 

Pokud budete následovat tyto rady, jistě se vám podaří vybrat perfektní opasek, který dotvoří váš outfit a dodá mu tu správnou notu elegance a stylu. Nezapomeňte, že i ty nejmenší detaily mohou mít velký vliv na celkový vzhled!

Cavalier 

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.