Jak docílíte, že vaše košile bude vypadat perfektně, 1. díl

Košile, jako nejstarší dochovaný oděv a zároveň stálice dnešního pánského šatníku. Je kusem oděvu, který si rozhodně zaslouží naši pozornost. Rozhodli jsme se tedy pro Vás vytvořit dvoudílný speciál, abyste byli v obraze a neunikly vám žádné informace o střizích, manžetách, límcích, materiálech, barvách a vzorech a dalších aspektech tohoto pánského oděvu.

Krátká historie

Současná podoba jednoduché, přiléhavé bavlněné košile se zapínáním na knoflíky si získala všeobecnou popularitu až v devatenáctém stoleté spolu s tím, jak se do počtu rozrostla městská střední vrstva, která potřebovala praktické oblečení.

Košile se zapínacími manžetami a límcem tento požadavek splňovala. Nicméně zhruba od dvacátých let devatenáctého století byl límec odepínací, takže se mohl měnit častěji než hlavní část oděvu, neboť právě na límci byla pochopitelně více patrná špína a stopy nošení.

Navíc se tak mohl naškrobit, aby si zachoval tuhost, zatímco zbývající část košile zůstala jemná. Přišitý límec si postupně získal popularitu v prvních desetiletích dvacátého století a v současnosti je pravidlem. Avšak bez ohledu na daný tvar či materiál setrvává dobrá košile kavalírovým nejlepším přítelem.

----
Podívejte se na náš videočlánek Jak pečovat o košile.
----

1. Jak dosáhnout dokonalého tvaru

Měli byste vědět, že klíčovým prvkem je sedlo, a sice pruh látky mezi rameny, z něhož vychází tělo košile. Pokud sedlo nesedí správně, pak vám nebude dobře sedět ani zbytek oděvu. Na zadním dílu může být několik záhybů (střih regular) nebo záševků (střih slim), aby se košile lépe přizpůsobila tvaru těla nositele, přední strana však má hladce splývat a padnout jako ulitá, příliš volná košile nedělá hezkou postavu. 

2. Kapsy

Náprsní kapsy jsou problematické, neboť kazí linii košile, a je tedy lepší se jim vyhýbat – existuje řada dalších míst, kam si můžete ukládat brýle, kreditní karty nebo telefon.

3. Délka

Co se týče délky, košile musí mít dost látky na to, aby nevylézala z kalhot, zároveň však látky nesmí být příliš, aby se po zastrčení do kalhot neshrnovala. Přestože je v určitých kruzích oblíbené nosit košili přes kalhoty, nelze to doporučit, protože výsledek vypadá bez výjimky neupraveně.

 

4. Rukávy a manžety

Rukávy začínají průramky, které by měly sedět dobře, ale ne příliš těsně, aby se nezařezávaly do kůže, obzvláště v podpaží. Podobně by měla hlavní část rukávu umožňovat volný pohyb, aniž by se vzdouvala. Rukávy by měly být tak dlouhé, aby daly na zápěstí dostatečně vyniknout manžetám. 

Manžeta ať už jednoduchá, nebo dvojitá, by měla obecně končit asi jeden až dva centimetry níže než rukáv saka. Běžná manžeta má jeden nebo dva knoflíky, které se zapínají na zápěstí.

Francouzská neboji dvojitá manžeta se překládá a zapíná na manžetové knoflíčky, které by měly jít vidět, když jsou nošené pod sakem. Košile s krátkými rukávy nikdy nevypadají dobře. Pokud chcete působit ležérně, raději si vyhrňte rukávy.

----
Druhý díl seriálu o košilích Jak docílíte, že vaše košile bude vypadat perfektně, si můžete přečíst ZDE.
----

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.