Klíč k ovládnutí DRESS CODE

Dress code, neboli pravidlo upravující způsob oblékání a obouvání k určité příležitosti by pro vás mělo představovat pevný bod, který specifikuje, jak byste na danou událost měli přijít oblečeni. Díky znalostem dress code se vyhnete trapným situacím do kterých byste se bez jeho znalosti mohli dostat. Dnes se dozvíte o pěti základních pravidlech způsobu oblékání, kam se nosí a jak by konkrétní outfit měl vypadat. 

Black tie

Kam? Svatby, plesy, opery, galavečery, přísně formální večerní akce.

Pokud se vám na stůl dostane pozvánka na akci se specifikací dress codu Black tie, znamená to pro vás jediné – budete oblékat smoking. Smoking je černý večerní oblek s lesklou buď šálovou nebo špičatou klopou. Lesklým materiálem jsou potaženy i knoflíky a výpustky kapes. Kalhoty mají v bočním švu jeden lesklý lampas. Smoking doplňujeme bílou košilí se smokingovým límcem a francouzskými (dvojitými) manžetami. Ke smokingu si vždy vezmete černého motýlka a černé lakované boty. V případě, že se na pozvánce objeví specifikace Black tie creative, můžete do svého outfitu zapojit určitý kreativní prvek, ať už je to ozdoba do klopy, barevný motýlek nebo smokingové sako s kontrastní klopou. 

Formal

Kam? Svatby, plesy, divadlo, večerní společenské akce.

 

Pokud předepíše hostitel na pozvánce Formal dress, neboli tmavý oblek, máte stejně malý prostor manévrovat jako u Black tie. V tomto případě si vezmete jedině černý oblek, popřípadě velmi tmavě modrý (midnight blue), který doplníte jednobarevnou decentní košilí a kravatou. Podle kravaty zvolíte límeček košile. K obleku doplňte černé, kožené šněrovací boty a černé ponožky. 

----
Tip: Pokud chodíte v obleku, neměl by Vám ujít článek 11 faux pas, kterých se dopouštějí muži v oblecích.
----

Business

Kam? Obchodní, finanční a právní prostředí, méně formální svatby.

 

U business dress codu obecně platí, že s postupem času během dne by měl tmavnout i váš oblek. Letní obleky bývají světlejší a zimní zase tmavší. Budete k nim nosit decentní košile v barvách od bílé, přes krémovou po světle modrou. Do denního obleku můžete zvolit košili se vzorem, jako je například decentní kostka nebo proužek. Kravaty mohou být také vzorované, jen by vždy měly korespondovat s košilí a oblekem. Boty můžete zvolit černé, případně i hnědé nebo béžové. Business creative je rozšířením klasického business dress codu do kterého je opět vnesena špetka kreativity, právě například barevnou ozdobou do klopy, barevnými ponožkami (takzvanými happy socks) nebo vzorovaným motýlkem.   

----
24 kousků, které nesmí chybět v šatníku správného kavalíra. Jaké kousky oblečení by rozhodně neměl postrádat žádný úspěšný muž ve své šatní skříni? Dozvíte se v dalším článku z našeho blogu.

---- 

Smart casual

Kam? Méně formální schůzky, vernisáže, výstavy, rande, večeře s přáteli, firemní večírky. 

 

Módní, ale neformální, to znamená dress code Smart casual. Ve vašem šatníku by pro tyto příležitosti neměly chybět alespoň dva blejzry (neformální saka, klidně se vzorem), několik párů jednobarevných kalhot (šedé, béžové, tmavě modré) a pár výraznějších košil. Outfity můžete doplňovat výraznými kapesníčky, pletenými kravatami a ozdobami do klopy. 

Casual

Kam? Neformální schůzky, procházky, volný čas.

Casual, nebo neboli neformální oblečení slouží pro volný čas a je tím nejspíše nejpohodlnějším oblečením, které doma máte. Casual outfity mohou obsahovat džíny, polo trička a vzorované košile. V zimě vás zahřejí i tenké pulovry nebo propínací kardigany, které můžete k džínům, či jednobarevným kalhotám obléci.  

----
Jak naše oblečení ovlivňuje to, co si o nás myslí ostatní? … To se dozvíte v dalším článku Co o sobě světu říkáme svým oblečením.
----

Příjde-li vám pozvánka na akci s předepsaným dress code a potřebujete-li poradit s tím, jak se na danou událost obléci, stačí kontaktovat svého módního konzultanta, nebo nám napsat na info@cavalier.cz 

Jsme tu proto abychom vás doprovázeli po cestě za úspěchem...

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.