ROZHOVOR: Jak ženich dojme nevěstu a proč někteří nenosí motýlka?

Letní měsíce přejí svatbám. Jaké jsou nejnovější trendy v outfitech ženichů, jaké mají možnosti v odívání, jak se mohou sladit s nevěstou a čím ji zaručeně dojmou se dočtete v rozhovoru s módní konzultantkou Marií Vaškovou. S tipy nezapomínáme ani na družičky a družby a samozřejmě svatební hosty.

Maruško, určitě se na vás obrací mnoho ženichů a několik desítek jste jich už pro jejich velký den oblékla, co si nechávají nejčastěji navrhnout a zhotovit?

Snoubenci se teď dělí do tří skupin. Jedni plánují svatbu formálního rázu a preferují černý oblek, popřípadě smoking, ti další jsou spíše pro denní modrý nebo šedý oblek a poté tu máme třetí druh svatebního oblečení, které je spíše vhodné na venkovní a méně formální svatby. V tomto případě snoubencům doporučuji světlé outfity v podobě kalhot, bílé košile a případně i třeba vzorované vesty a motýlka.

Jsou čeští muži pohodlní, chtějí se ženit třeba jen v košili a kalhotách, případně vestě?

V případě, že ženich nechodí denně v obleku, není od věci popřemýšlet raději právě o outfitu, který se po svatbě bude ženichovi hodit i na volnočasové nošení a nebude mu celý život jen tak viset ve skříni. Pohodlí je samozřejmě u mužů velmi vítáno, záleží ovšem opět na rázu svatby, aby na sobě nevěsta neměla róbu ála Dior a ženich jenom pláťáky, to rozbíjí celkový  dojem, který je u svateb vždy žádoucí.

----
Přečtěte si článek 22 kousků, které nesmí chybět v šatní skříni správného kavalíra. 
----

 

Rozdíl je určitě mezi civilní svatbou venku a tou církevní v kostele. Můžete stručně popsat oba outfity?

Svatby venku jsou v poslední době čím dál tím uvolněnější, snoubenci často dávají přednost i pohodlí svatebčanů, nechtějí vidět tatínky a strýčky v oblecích z tesilu, ve kterých je jim akorát horko a necítí se dobře. Zároveň i svatební fotky potom vypadají tak nějak smutně. Proto na venkovní svatby často volíme spíše světlejší oblek nebo kalhoty s košilí. U církevních svateb v kostele musíme dodržet svatební protokol, proto klientům doporučuji spíše černý oblek s bílou košilí a motýlkem.

Nosí se na svatbu víc motýlek nebo kravata?

Okolo motýlků panuje pověra, že v případě, že ho ženich má na sobě na svatbě, uletí snoubencům štěstí. Ne každý se podle toho ale řídí, je to tak 50/50.

Jaké barvy tento rok nejvíce frčí?

Záleží na konkrétním rázu svatby - u těch přírodních to bývá béžová, slonová kost, případně i světle modrá. Velice často se letos vyskytuje i fialová nebo bordeaux, která na fotkách vytváří silný akcent. U tradičních nevěst samozřejmě stále drží prim kombinace smetanové, zlaté a starorůžové. 

Je ve svatbách nějaká horká novinka, kterou byste ženichům doporučila?

Ženichové si často dovnitř saka mimo monogramu nechávají vyšít také datum svatby. Je to malý detail, ale nevěsty jsou vždycky naměkko, když jejich nastávající udělá takové gesto a jejich nejkrásnější den v životě si tímto vždy připomene, když oblek znovu oblékne.

----
Přečtěte si náš svatební speciál a objevte další tipy na letošní svatební sezónu. 
----

Jak barevné outfity už jste ženichům navrhla?

V barvách obleků je stále nejoblíbenější tmavě modrá, ale často teď pracujeme i se světle šedou. Jak už jsem avizovala, u doplňků a kontrastních vest se nejčastěji držíme přírodních barev, jako je béžová. Do výrazných barev se moc často nepouštíme, protože nechceme, aby ženich poutal více pozornosti než nevěsta.

Ženich chce určitě ladit s nevěstou, nosí vám třeba i kus látky šatů své partnerky, aby měl stejný odstín košile například?

To je naprostý standard a snoubencům to i doporučuji. Díky sladění odstínu šatů a košile dochází ke krásnému vizuálnímu provázání na svatebních fotografiích.

Jak se může ženich sladit s partnerkou, košile, doplňky, kravata, motýlek?

Mimo odstínu košile je to určitě i ve stylu oblečení. V případě, že nevěsta se chce vdávat v šatech ve stylu 50. let, je na místě, aby i ženich na sobě měl nějaký detail z tohoto období.

Do Čech přichází fenomén družiček a družbů, jak se mohou sjednotit holky od nevěsty a kluci od ženicha?

Primárně by měli ladit barevně, většinou nevěsta vybere jednu nebo více barev, do kterých by holky měly sladit šaty a družbové už potom jen doladí barvy doplňků, jako například kravat a kapesníčků. Skvěle taky vypadá, když mají stejnou barvu bot a opasků.

Můžete dát tip mužským hostům, třeba dva outfity, jak se obléknout na svatbu?

Vždy se nejdříve podívejte v jakém stylu je pozvánka, kterou jste na svatbu dostali, ta prozradí nejvíc. Nikdy nic nezkazíte tmavým oblekem s bílou košilí, jednoduchou kravatou a kvalitní koženou obuví. Pokud je svatba spíš rustikální a není třeba oblek, oblékněte jednobarevné kalhoty (ideálně navy nebo béžové), doplňte je světle modrou nebo bílou košilí. 

----

Svatby jsou mojí obrovskou vášní, proto pokud máte jakýkoliv dotaz nebo přání neváhejte se na mě obrátit na mém profilu, kde najdete i moji dosavadní tvorbu. 
----

Maruška, Cavalier.

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.