16 pravidel u stolu: Pozor na mobil, ubrousek i focení jídla

Když dodržíte tato pravidla, vyhnete se různým faux pas u stolu. Kdo začíná jíst, kdy použít ubrousek, které pokrmy smíme jíst rukama a jak jíst táhlé těstoviny, jak držíme skleničku a do jakého pohárku si žena objedná zlatavý mok? Pozor také na mobilní telefon a pozdní příchody…

„Dámy těžší to maj…“

Pravidla, jak se chovat u stolu, vznikala už před stovkami let. Existuje jednodušší forma a „vyšší“ forma stolování. Bohužel pro dámy platí složitější pravidla než u pánů. Dáma musí vždy působit elegantněji, aby se odlišila od drsnějšího pohlaví.

1. Příchod a odchod

Dávejte si pozor na pozdní příchody. Přijít pozdě o déle jak 15 minut je vrchol neslušnosti, vzpomeňte si na období školy a akademickou čtvrthodinku. Pokud přicházíte pozdě, je vhodné odeslat například SMS s upozorněním.

Pokud opouštíte stůl během společenského setkání, nezapomeňte se omluvit krátkou větou: „Omluvte mě na moment.“ Bez ní se neobejdete hlavně v tom případě, když stolujete ve dvou.

2. Kdo vstupuje první?

Do restaurace či baru vstupuje první muž. Je to starší pravidlo, a i když už dnes dámám nehrozí, že je zasáhne letící talíř nebo půllitr při rvačce, která v lokále probíhá, je logičtější, že galantní muž uvede dámu do prostoru.

3. Výběr nápojů

Za první republiky bylo nepřípustné, aby si žena vyšla s kamarádkou na pivo. Dnes už se dávno nápoje nedělí podle pohlaví. Ale jak říká odborník na etiketu Ladislav Špaček: „Dámy by stále měly myslet na to, že dobrá pověst je lepší než dobrá zábava.“

4. Pohodlí

Být kavalírem a dámou určitě není lehká věc. Pokud jsme ve společnosti, musíme dbát na postoj a držení našeho těla. Po stole se určitě nerozvalujeme.

5. Používejte ubrousky!

Otírání pusy hřbetem ruky je nepřípustné. Na vše byste měli použít ubrousek – na otírání pěny od piva či omáčky od špaget.

6. Ach ten mobil!

V poslední desetiletí se rozmohl obrovský nešvar. Lidé se už neumí ve společnosti bavit bez toho, aby v jednom kuse nezírali na telefon. V poslední pár letech se to ještě zhoršilo s nástupem Smartphonů a internetu v mobilu.

Pokud jste na schůzce s druhou osobou, je krajně netaktní a neslušné nevěnovat se svému „parťákovi“ a vyměnit ho za elektronickou hračku.

Při jídle máme mobilní telefon vždy v tašce nebo v kapse. Hovory vyřizujeme až po snědení pokrmu.

7. Focení jídla

S nástupem sociální sítě Instagram si lidé mnohem více začali všímat estetiky jídla a fotí si ho do telefonu. Pokud jste u někoho na návštěvě a chcete mu jeho pokrm pochválit tím, že ho umístíte s hezkým komentářem na sociální síť, nezapomeňte se ho zeptat.

V restauraci je to neslušné, pokud nepůsobíte jako kulinářský redaktor a nepíšete zrovna o pokrmu recenzi.

8. Jak servírovat a začít jíst?

V restauraci by měli všichni hosté dostat jídlo najednou, ale bohužel se tak často nestává. Začínáme jíst, až když mají všichni stolující pokrmy na stole.

Pokud hostíme někoho doma, první servírujeme pokrm nejváženější osobě. Začínáme jíst až když sedí i hostitelka.

9. Nesolit nepepřit!

Pokud vás někdo pozve na jídlo k sobě domů a vy si pokrm osolíte a opepříte, je to vůči němu netaktní. Hostitelka určitě pokrm ochutila podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Takže pozor na to. 

10. Ochutnávání

Nikdy nesaháme nikomu do talíře, pokud nás k tomu nevyzvou. I když jde o nejlepšího kamaráda nebo přítele. Ostatní hosté to budou považovat za neslušné.

11. Nemluvte s plnou pusou

Při žvýkání je důležité zůstat tiše a se zavřenými ústy. Nikdo není zvědavý na obsah vaší dutiny ústní.

12. Sklenice se stopkou?

Tuto sklenici držíme vždy za stopku, aby nám nápoj zbytečně nezteplal.

Pokud si dáma objedná pivo, je lepší zvolit malé, je to estetičtější. Pozor také na obtisk rtěnky na skleničce. Před večeří použijte neslíbatelnou. 

13. Příbory a ruce

Pokud očekáváte více chodů, stane se, že v lepší restauraci pro vás připraví i více příborů. Pak začínáme příbory od vnějšího kraje.

Na pizzu a hamburger nekrájíme příborem. Tyto pokrmy se jako jedny z mála mohou konzumovat rukama.

14. Pozor na špagety a další těstoviny

Možná to někoho překvapí, ale v Itálii se ke konzumaci špaget, makarónů, tagliatelle a dalších těstovin nepoužívá k vidličce lžíce ani nůž. Děti v této zemi mohou lžíci používat, než se naučí umně zacházet s vidličkou.

15. Dolevání nápojů

Žena si smí pivo z láhve dolívat sama. U vína ji dolévá muž. Pokud navštívíte lepší restauraci, personál se bude snažit vás obsloužit. Nelekněte se.

Pozor, není vhodné v podniku pít přímo z láhve nebo plechovky. A brčkem pijeme nealko, pivo nikdy. 

16. Nepříjemné nehody

Pokud se nám stane, že někoho polijeme nebo někdo schytá „přátelskou“ porci naší špagetové omáčky, když neumíme manévrovat s vidličkou, na nehodu neupozorňujeme. Zachováme klid. Ve společnosti se sluší dělat, jako že se nic nestalo. Ani okolí by nemělo na nehodu reagovat. Přikryjeme polité místo ubrouskem a počkáme na obsluhu. 

DISKUTUJTE! Jaký nešvar u stolu nejvíce vadí vám?

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.