Co si oblékne na svatbu host? Hlavní je nezastínit ženicha

Svatba je jedním z nejdůležitějších dní nevěsty a ženicha. Vzpomínky na tento den nám budou připomínat svatební fotografie po dobu dalších desítek let. Nejen na to byste měli myslet při volbě outfitu.  Samozřejmě, že mnoho hostů outfit podcení a přijdou v košili s krátkým rukávem a kravatou nebo v o dvě čísla větším obleku, ale v řadách svatebních hostů jsou také experti, kteří se v módě vyznají a rádi na sebe strhují pozornost okázalým outiftem. V obou případech je to špatně. Proč?

----
Video na téma 10 tipů jak obléknout ženicha. Podívat se na něj můžete zde.
---- 

Nevyčnívejte

Obecně platí, že byste měli při výběru outfitů poslouchat ženicha a HLAVNĚ nevěstu. Je to jejich den. Oblečte se tak, aby oni byli spokojení a abyste nevyčnívali.  

Pozvánka napoví

S tím, jak se obléci vám pomůže dress code uvedený na pozvánce. Pokud se ovšem snoubenci nezmínili, není třeba panikařit.

Více informací o svatbě prozradí totiž i typ a vzhled pozvánky. Pokud je napsaná na přírodním recyklovaném papíru ovázaná jutou, půjde o přírodní pohodovou svatbu bez okázalostí. Pokud naopak bude pozvánka psaná na bílém křídovém papíru zlatým písmem snoubenci se rozhodli zvolit svatbu spíše v klasičtějším stylu.

S tmavým oblekem na většině svateb nesáhnete vedle. Zvolit ale můžete i světlé kalhoty, košili a blejzr. Záleží na tom, o jakou svatbu jde. 

1. Církevní obřad v kostele

Ženich to má jasné, prostě pánský svatební oblek. Více o tom, jak má být na formální svatbě oblečený se dozvíte zde. Nicméně Vy, jako host, volte tmavý oblek, který si etiketa pro tuto událost žádá a doplňte jej bílou košilí a tmavou kravatou.

2. Svatba s určenou barevností

Častým požadavkem dnešních nevěst je, aby hosté určitým způsobem ladili s barveností celé svatby, která se většinou promítá v dekoracích, květinové výzdobě a často i na pozvánce.

Vezměte si tedy třeba kravatu nebo kapesníček v barvě, o kterou vás nevěsta žádá. Ženy z rad hostů zase mohou obléknout šaty nebo obuv v této barvě. 

----
Tento článek pojednává o tom, jak se obléknout jako svatební host. Pokud vás zajímá, jak se má obléknout ženich, klikněte zde.
----

3. Letní venkovní svatba

Pokud jde o svatbu v přírodě, ale chcete být přesto za elegantního kavalíra, tak je pro vás smart casual outfit jako dělaný. Oblékněte chinos kalhoty, košili a blejzr a budete vypadat stále elegantně a nepřeženete to.

Pokud je velké horko, můžete si obléci jen kalhoty, košili a vestu nebo kšandy. Pokud se to hodí, můžete rukávy košile ohrnout. 

Košile

Na svatbu volte světlé barvy. Nejlepší volbou je bílá nebo světlounce modrá. V případě, že je svatba laděná do jemných pastelových barev, můžete obléci i světle růžovou. 

----
24 kousků, které nesmí chybět v šatníku správného kavalíra. Jaké kousky oblečení by rozhodně neměl postrádat žádný úspěšný muž ve své šatní skříni? Dozvíte se v dalším článku z našeho blogu.

---- 

Obuv

Snad ani není třeba radit, že na svatbu ideálně elegantní polobotky. K modrému obleku volte hnědé boty. K černému obleku samozřejmě černé boty, k šedému zase hnědé nebo světlé v barvě tan. Pokud jdete na méně formální svatbu, doplňte kratší kalhoty třeba semišovými mokasíny.

Tip na závěr - slaďte se doplňky

Družbové si svědci se mohou sladit s ženichem pomocí jednoho malého detailu. Tím může být například stejná barva kravaty nebo motýlka, případně i kapesníčku.

A co byste si na svatbu naopak NIKDY NIKDY NIKDY obléci neměli?

  • Barevné, vzorované košile - zejména ty sytě oranžové, jedovatě zelené a i ty havajské
  • Košile s krátkým rukávem - ještě horší varianta je když si k tomu ještě vezmete kravatu
  • Svetr
  • Kraťasy
  • Sandály
  • Džíny
  • Tričko
  • Sportovní obuv 
----
Nevíte si rady a potřebujete pomoci se správně obléknout na svatbu? Módní konzultanti jsou tu, aby pomáhali a radili, neváhejte je kontaktovat.
---- 

Nejdůležitější pravidlo

Ve všech případech je třeba mít na mysli to nejdůležitější pravidlo - oblek na svatbu musí hlavně dobře padnout! Ve většině případů si proto nekupujte oblek konfekční, ale raději si jej nechte ušít na míru. Nejlépe z takového materiálu, aby dokázal dobře navázat na to, co již doma máte a díky tomu jste dokázali oblečení spolu dobře kombinovat a neměli jej jenom na jednu příložitost. Nevíte-li si rady s výběrem vhodného materiálu na svatební oblek, případně jak spolu oblečení kombinovat tak, aby z co nejmenšího počtu kusů vám vzniklo co nejvíce sladěných setů, pak se vám bude líbit naše nová služba SMART ŠATNÍK.

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.