Jak mít boty na každou příležitost bez přeplněného botníku

Stejně jako nelze nosit jeden oděv na všechny příležitosti, tak i jeden pár bot málokdy stačí. V tomto článku si řekneme, jaké druhy bot by určitě neměly chybět v botníku gentlemana, resp. kavalíra. Určíme, které se na jakou úroveň formálnosti hodí a zmíníme i něco málo k barvám bot, které vám ulehčí kombinování s oděvem.

Druhů bot je v dnešní době nespočet - některé mají dlouhou historii, jiné se objevily teprve nedávno.  

To, jaké boty jsou pro každého z nás vhodné, záleží na mnoha aspektech, jako například složení šatníku, prostředí, ve kterém pracujete a mnoha dalších. Ale dovolím si tvrdit, že existuje základ, který by neměl chybět za žádnou cenu ve vašem botníku chybět.

Rozdíl mezi oxford a a derby obuví

Správný kavalír by měl mít alespoň tři páry bot, kde jeden jsou velmi formální boty a dva páry bot jsou méně formální. S takovým základem dokážeme v klidu proplout jakoukoliv společenskou situací, udržet si rozmanitost a přitom pořád vypadat dokonale.

Začněme prvním párem, který by rozhodně neměl chybět a to je formální obuv.

Tradiční formální obuv - boty tzv. Oxfordského střihu

U oxfordek existují dvě varianty: jednoduché a s tzv. toe cap (to označuje vrstvu kůže navíc na špičce boty). Pro svou jednoduchost jsou velmi oblíbené a hodí se i pro nejformálnější příležitosti, samozřejmě pokud jsou černé barvy. Ideální jsou k večernímu černému obleku nebo i ke smokingu.
Pokud černou nemáte rádi a nenosíte, tak doporučuji velmi tmavě hnědou, která krásné ladí s tmavě modrou, šedou či béžovou.

Obuv na míru od Cavalieru

Obuv na míru od Cavalieru

Obuv na míru od Cavalieru

Tip na článek: Zde si přečtěte 6 rad jak si vybrat správný opasek.

Méně formální boty typu derby

Tyto boty s otevřeným šněrováním už nosí spíše k méně formálnímu oděvu. Často jsou charakteristické ozdobným děrování, tzv. brokováním nebo anglicky broque. Takové boty jsou výborně kombinovatelné, pokud jsou v odstínech hnědé, spíše světlejší, klidně i okrové. Samozřejmě jim neublíží i třeba modrá nebo tmavě zelená, ale kombinovatelnost se tímto rapidně snižuje.

Atypická obuv na míru

Atypická obuv na míru

Atypická obuv na míru


Double monks

Další takovou méně formální obuví jsou double monks, česky „dabl monky“, tento druh obuvi je momentálně velmi v kurzu a jeho zvláštností je zapínání na dvě přezky. I zde stejně jako u bot brokovaných se v barvách meze nekladou, jde jen o to vybrat rozumnou barvu. Takovou barvou může být třeba býčí krev. Nebojte se, nejde o to, že by měly být barveny krví, je to barva, která jde do hnědo temně rudé. Co se týče obuvi, tak ji v obchodech moc často nepotkáte, pravdou přesto je, že i tato barva má dobrou kombinovatelnost.

Double monks


Loafers

Posuneme se ještě o krůček dále, v posledních letech se stalo módním hlavně v jižních státech mít holé kotníky! No co, s tím už se nedá nic dělat. Pokud máte rádi tento trend, tak si pořiďte boty bez zapínání bez šněrování a to jsou loafers. Tyto boty stále elegantní, přesto určené pro klidnější večer nebo nedělní odpoledne s přáteli.

Loafers boty na míru


Chelsea

Jako poslední o něco méně formální obuv v tomto článku zmíním ještě boty kotníkové, nebo chelsea. Ty se hodí k džínům s ohrnutými nohavicemi a lehkou košilí. Tato kombinace je téměř ideálem ležérní elegance. Ideální na cesty.

Nevíte si rady jak pečovat o koženou obuv? Přečtěte si další z našich článků!


Rekapitulace

Správný základ by měl obsahovat tři páry bot. Jedny oxfordky, derby a, podle chuti,  monky, loafers, případně kotníkovky.  Pokud chceme mít, co největší kombinovatelnost doporučuji následující barevné složení: U formálních bot barvu černou, a pro zbývající tmavě hnědou a světle hnědou nebo okrovou. V případě, že chcete být více dandy, jeden pár mějte v barvě býčí krve. Boty je potřeba vybírat s ohledem k šatníku, takže pokud byste chtěli něco zajímavějšího, třeba červenou nebo modrou, dejte si pozor, abyste to měli s čím nosit.

Nyní byste měli mít alespoň představu o tom, kterým směrem se pustit, až příště budete kupovat boty. Každopádně se nevyplatí šetřit a ať si budete pořizovat boty jakékoliv, nekompromisně dbejte na kvalitu bot, které vás ponesou vstříc vašim úspěchům.

Kvalitní, ručně šité boty nyní nově pořídíte i u nás! Podívejte se na http://www.cavalier.cz/kategorie/boty-opasek. Naši módní konzultanti vám pomohou nakonfigurovat obuv přesně pro vás!

konfigurace bot na míru

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.